...

Cydonia Barocca | Muziekfestival Gent 2024

Programma

Alle evenementen tijdens de 2de Editie 2018

Programma

17:00-18:30 / Hindemith revisited (opname Radio Klara)

Een belangwekkend en uniek concert rond de figuur van Paul Hindemith, zowat in zijn eentje als virtuoos, kamermusicus en componist verantwoordelijk voor de emancipatie van de viola en de viola d'amore in de 20ste eeuw.

20:30-22:00 / OPENINGSCONCERT: cantates en concerti

Het openings- en slotconcert van Cydonia Barocca zijn waarschijnlijk de belangrijkste momenten van het festival. Tijdens deze concerten wordt het centrale instrument voorgesteld als prominente partij in werken van uitsluitend Bach, Telemann en Graupner met een iets grotere uitstraling of ruimere bezetting.

9:00-12:00 / Open Podium

Cydonia Barocca wil zeker ook een ontmoetingsplaats zijn voor liefhebbers en jonge professionelen. Daarom bieden wij een podium aan voor deze enthousiaste muziekliefhebbers

10:00-11:00 / Introductiegesprek: de altviool"

Om de ochtend op een aangename wijze door te brengen bieden wij een totaalpakket aan: een ontbijtbuffet, een (gratis) inleiding tot het concert waarbij het publiek op een toegankelijke wijze ingewijd wordt in de geschiedenis en het repertoire van het instrument. Na het concert kan er ook een lunch genomen worden (ontbijt en lunch uiteraard op reservatie). Dit alles met - uiteraard - een kweepeertoets!

11:00-12:00 / Aperitiefconcert: Bachfamilie"

Op zondag staat in de Handelsbeurs de altviool centraal, en wel met hoofdzakelijk werk van de muzikale zonen van Bach. Deze generatie immers - de overgang van barok naar klassiek - had nog meer dan die er voor de expressieve kracht en gevoelige klank van dit warme instrument ontdekt. De mogelijkheden sluiten immers helemaal aan bij de muzikale stromingen van die tijd: Sturm und Drang, galante stijl, maar vooral de Empfindsamer Stl, de gevoelige stijl. Zowel de duetten van Wilhelm Friedeman Bach, als de verrassende kamermuziek van Carl Philip Emmanuel gunt ons een veelbelovende blik richting 19de eeuw. Daarnaast tonen Graupner en Telemann wat hun generatie heeft voorbereid om al dat moois mogelijk te maken ...

14:00-15:00 / Conférence: Bach op vijf wijzen

In gesprek gaan met het publiek is een belangrijk element tijdens Cydonia Barocca. Vermits alles draait om exploratie is het onvermijdelijk en nodig dat we het publiek op een aangename en instructieve wijze meenemen in het verhaal en heel wat toelichting geven bij muziek en instrument.
Daarom worden er 2 conférences georganiseerd waarbij de toehoorder als vanzelfsprekend deel uitmaakt van het gebeuren en samen met de muzikant op verkenning gaat naar mogelijkheden, keuzes, ideeën en ervaringen.

15:00-16:30 / Kinderatelier * en Familievoorstelling VIOLALA

De opleiding instrumentenbouw aan het Conservatorium te Gent is uniek in haar soort: nergens in Europa wordt er op dit niveau een academische opleiding aangeboden waarbij het ambachtelijke van het atelierwerk naast een gedegen muzikale en academische achtergrond even belangrijk zijn en als nuttig worden naar voor geschoven.

16:00-17:00 / SONATA: kamermuziek, cantates en concerti

In een van de prachtigste en statigste 18de eeuwse gebouwen (hotels) aan de Kouter, het Hotel Falligan, is een salon dat schitterend dienst doet als intieme concertruimte. Het is dan ook aangewezen op deze locatie de kamermuziek met altviool en viola d'amore van Telemann en Graupner wat nader te exploreren. Zo zijn er bij deze componisten verrassende combinaties te beluisteren: met chalumeau, met fluit, met hobo, ... De lage en zoete strijkinstrumenten tonen dat zowel de melodische functie als het klankcontrast zeer goed werken samen met een blaasinstrument. Als wonderlijk unicum is dan verder nog een concerto van Graupner te beluisteren waarbij de altviool het opneemt tegenover de viola d'amore: een misschien wat ongelijke maar fascinerende klankstrijd.

21:00-22:30 / Some Strange Strangled Strings (Ham Sessions)

Cydonia Barocca kiest elk jaar een doorgaans niet zo voor de hand liggend instrument om de muziek van Bach, Telemann en Graupner te verkennen. Maar als tweede lijn in het programma verkennen we het instrument zelf ook, met een kinderatelier, workshops, lezingen, en ook ander repertoire (cf. Hindemith Revisited) en zelfs andere stijlen, zoals folk of jazz of wereldmuziek. Zo konden we in 2017 een heuse jazzblokfluitiste uit Köln beluisteren in de stemmige locatie van Quatre Mains Klaviercentrum.

9:00-12:00 / Open Podium

Cydonia Barocca wil zeker ook een ontmoetingsplaats zijn voor liefhebbers en jonge professionelen. Daarom bieden wij een podium aan voor deze enthousiaste muziekliefhebbers

10:00-11:00 / Introductiegesprek: de viola d'amore

Op Pinkstermaandag gaan we voor de viola d'amore, dat vreemde en toendertijd toch vrij populaire instrument.

11:00-12:00 / Aperitiefconcert: viola d'amore

Opnieuw snuisteren we in de werken van Bach, Telemann en Graupner bij welke gelegenheden de viola d'amore tot haar recht kon komen: aria's uit passies (zoals de beroemde Johannespassie van Bach en de Brockespassie van Telemann) en uit cantates, en ook instrumentale werken, vooral dan van Graupner. Deze laatste is het die in die periode het meest voor viola d'amore heeft gecomponeerd! Een keure van specialisten laten de zijdeachtige klanken van dit veelsnarige instrument het Kraakhuis zachtaardig en delicaat vullen.

14:00-15:00 / Conférence: VIOLA unveiled met Esther

Wie we zeker aan het woord moeten laten tijdens het Cydonia Barocca Festival rond de altviool is de uitbundige en ijzersterke Nederlandse altvioliste Esther Apituley. Reeds jaren reist zij door het land en brengt eigenzinnige en koppige programma's waarbij alle muzikale maar ook sociale en maatschappelijke aspecten van haar instrument en muziek maken in het algemeen aan bod komen. Zij vroeg er gewoon om: "mag ik alsjeblief een gespreksconcert doen waarbij ik vertel en toon wat de altviool allemaal kan spelen en uitdrukken?". Het antwoord hoor je op maandag om 14u in het Sint-Baafshuis: een interactief uurtje met alles wat u wou weten over de altviool maar nooit ...
Dit wordt zeker een belevenis!

15:00-16:30 / Workshop initiatie altviool * en Familievoorstelling VIOLALAr

De opleiding instrumentenbouw aan het Conservatorium te Gent is uniek in haar soort: nergens in Europa wordt er op dit niveau een academische opleiding aangeboden waarbij het ambachtelijke van het atelierwerk naast een gedegen muzikale en academische achtergrond even belangrijk zijn en als nuttig worden naar voor geschoven.

16:00-17:00 / SONATA: kamermuziek, cantates en concertir

Voor maandagnamiddag werd een speciaal programma uitgekozen, nl. allemaal werk van Bach, Telemann en Graupner geschreven voor de violetta! Dit instrument is alleen al om een bijzondere reden belangwekkend: niemand weet precies wat het is, of men is er het niet eens over. De hypothesen gaan van een kleine altviool, over een meersnarige viool tot een op de knie gespeelde altgamba, en nog veel meer. Dit zorgt er gedeeltelijk voor dat men wat terughoudend is om deze muziek te spelen vermits de eigenlijke bedoeling wat onduidelijk is. Nochtans vinden we opnieuw bij Bach, Telemann en Graupner héél wat werken waarbij expliciet een of meerdere violetta's voorgeschreven staan, vaak als soloinstrument. En dat zowel in geestelijke vocale werken als concerti en zelfs, bij Graupner, symfonieën. Dus zeker het exploreren waard, met bijhorende toelichting en onderzoek naar enkele mogelijke oplossing. Alles samen opnieuw zelden of nooit gehoorde werken in een ideale omgeving!

16:00-17:00 / SLOTCONCERT: cantates en concerti

De nadruk ligt daarbij op vocaal geestelijk en concerterend instrumentaal werk van deze componisten, bij hen alledrie vrijwel het zwaartepunt van hun oeuvre. Daarbij gaan we voor deze programma's ook bekender werken niet uit de weg, waardoor deze avondconcerten een aangename mix vormen van ontdekkingen en ontmoetingen, met telkens weer de warme klank van de altviool of de intimistische zijden toon van de viola d'amore de nodige ruimte krijgen om aan te tonen dat deze componisten heel bewust en zorgvuldig deze keuze van bezetting overwogen.